Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Morca Mağarası’nda Keşif Çalışmaları Yarıda Kaldı: ABD’li Mağaracı Kurtarıldı

Mersin’in Anamur ilçesindeki Morca Mağarası’nda yapılan keşif çalışmaları, ABD’li mağaracı Mark Dickey’in mide rahatsızlığı geçirmesi nedeniyle yarıda kaldı. 9 gün süren zorlu kurtarma operasyonu sonucunda Dickey güvenli bir şekilde çıkarıldı ve tedavi edilmek üzere hastaneye kaldırıldı.

Mersin'in Anamur ilçesindeki Morca

Mersin’in Anamur ilçesinde yer alan Morca Mağarası’nda yapılan keşif çalışmaları, 2 Eylül 2023 tarihinde beklenmedik bir olay nedeniyle yarıda kaldı. 2012 yılında Anadolu Speleoloji Grubu Derneği (ASPEG) ve uluslararası mağaracılar tarafından keşfedilen Türkiye’nin üçüncü en derin mağarası Morca, derinliklerinde keşfedilmeyi bekleyen birçok sır barındırıyor.

Yerli ve yabancı mağaracıların katıldığı keşif gezisi, ABD’li profesyonel mağaracı Mark Dickey’in bin 200 metre derinlikte mide rahatsızlığı yaşamasıyla kesintiye uğradı. Morca Mağarası’nda 13 kişilik ekip, yeni geçitler bulmak ve mağaranın haritasını çıkarmak amacıyla 1276 metre derinliğe kadar indi. Ancak, Dickey’in rahatsızlanması sonucu ekip, yardım çağrısında bulundu.

Dickey’in nişanlısı Jessica Van Ord’un ve diğer ekip üyelerinin müdahaleleri sonucunda, 3 Eylül’de telefonla yardım çağrısı yapıldı. AFAD, AKUT ve UMKE ekiplerinin bölgeye sevk edilmesinin ardından, kurtarma operasyonu başladı. 1040 metre derinlikte yapılan tedavi ve kan naklinin ardından, Dickey’in sağlık durumu stabil hale getirildi.

9 gün süren titiz çalışmalar neticesinde, Dickey sedyeye alınarak önce 700 metre derinlikteki kampa, ardından da 500 metre derinlikteki diğer kampa taşındı. Mağaranın zorlu geçitlerinden geçilerek mağara girişine ulaştırılan Dickey, 12 Eylül’de güvenli bir şekilde çıkarıldı ve Mersin Şehir Hastanesi’ne kaldırıldı. Tedavisinin ardından 17 Eylül’de taburcu edildi.

Dickey, keşif çalışmasının tamamlanamadığını belirtirken, Türk hükümetine ve kurtarma ekiplerine teşekkür etti. Mağaracılığın bilim için önemine değinen Dickey, Morca Mağarası’na yeniden girme arzusunu dile getirdi ve mağaranın en derin bölgesindeki göleti geçmeyi hedeflediğini ifade etti.

Morca Mağarası’ndaki keşif, Dickey’in rahatsızlığı nedeniyle tamamlanamazken, uluslararası mağara keşifleri açısından önemli bir deneyim ve zorlu bir operasyon olarak tarihe geçti.