İSTANBUL-BHA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından düzenlenen Kanal İstanbul Süreci Bilgilendirme toplantısında konuşan Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul ve Marmara Bölgesi’ni tehdit eden olası büyük depreme dikkat çekti. Görür, muhtemel bir depremin sadece Marmara Bölgesi’ni değil, tüm Türkiye’yi etkileyebileceğini belirterek, “İstanbul bizi çökertir beyler, şaka etmiyorum” dedi.
“Marmara Bölgesi çökerse Türkiye ekonomik bağımsızlığını kaybeder”
Prof. Dr. Görür, Marmara Bölgesi’ni etkileyebilecek olası büyük bir depremin sadece yerel değil, ulusal düzeyde felaketlere yol açabileceğini ifade etti. Marmara Bölgesi’nin Türkiye ekonomisindeki kilit rolüne işaret eden Görür, “Bu bölge çökerse ekonomik bağımsızlığımız kalmaz” diyerek, bu konunun ciddiyetle ele alınması gerektiğini vurguladı.
İstanbul’u tehdit eden fay hatları
Marmara Denizi’nden geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kritik iki segmentine değinen Görür, Adalar Fayı ve Kumburgaz Fayı üzerinde yapılan uzun süreli araştırmalara dikkat çekti. Kilitli durumda olan bu fayların, enerjiyi biriktirdiğini ve her an kırılabileceğini belirtti.
- Kumburgaz Fayı: Kırılması halinde minimum 7.2 büyüklüğünde bir deprem üretmesi bekleniyor.
- Adalar Fayı: Kendi başına kırılması durumunda 7.0 büyüklüğüne kadar deprem üretebilir.
- İkili Kırılma Senaryosu: Her iki fayın birlikte kırılması durumunda, 7.5 büyüklüğüne kadar bir deprem yaşanabileceği ifade ediliyor.
Deprem riskine bilimsel yaklaşım çağrısı
Prof. Dr. Görür, bilimsel verilere dayanılarak yapılan uyarılara kulak verilmesi gerektiğini belirtti. “Gerçek bilim insanlarına danışın. Bilim adamı olup da siyasetin emrinde olanları kastetmiyorum” diyen Görür, uluslararası düzeyde kabul gören bilimsel çalışmalara dikkat çekti.
Yapılan çalışmalardan bahseden Görür, Amerikalı bilim insanı Parsons ve ekibinin, Marmara’daki büyük bir depremin 30 yıl içinde gerçekleşme olasılığını ilk etapta yüzde 64 olarak açıkladığını, bu oranın daha sonra yüzde 47’ye revize edildiğini hatırlattı.
“Hazırlıklar yeterli değil”
Prof. Dr. Görür, bilim dünyasının öngördüğü bir deprem tehlikesi karşısında mevcut hazırlıkların yetersiz olduğuna işaret ederek, “Bu kadar bariz bir risk varken, herhangi bir sorun görmüyoruz demek akıl işi değil” şeklinde konuştu.