Mersin Büyükşehir Belediyesi, ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ kapsamında kentin birçok noktasında etkinlik düzenledi. Eğitim ve atölye çalışmaları ile kentte kadın farkındalığı yaratan Büyükşehir, bu kapsamda Etkinlik ve Nikâh Salonu’nda panel düzenledi. Panelde, kadın hareketleri ve sivil toplum faaliyetlerine dair kadın çalışmalarının gelişimi tarihsel bağlamıyla ele alındı. Etkinlikte, üretici kadın stantları da kurularak el emeği ile üretilen ürünler satışa sunuldu.
Mersin’de kadınların eğitim sağlık, kültür-sanat, spor, kariyer ve istihdam gibi daha birçok alanda fiziksel ve sosyal hallerinin desteklenmesi için hizmet üreten Mersin Büyükşehir Belediyesi, ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ kapsamında kentin birçok noktasında etkinlik düzenledi. Geçtiğimiz günlerde Tarsus’a Değer Katanlar Kulübü (TADEKA) bünyesinde Tarsus Gençlik Kampı’nda kadın sanatçıları ağırlayan Büyükşehir, kadın atölyelerinde kadın farkındalığı yaratmak amacıyla eğitim düzenledi.
Büyükşehir’in gerçekleştirdiği etkinliklerin adreslerinden biri de Etkinlik ve Nikâh Salonu’nda düzenlenen panel oldu. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen panelde; Mersin Üniversitesi Sosyoloji ve Kadın Araştırmaları Bölümü’nden Prof. Dr. Ayşe Azman ‘Türkiye’de Kadın Çalışmaları’ konulu sunum gerçekleştirdi. Sunumda; Türkiye’de kadın hareketlerini tarihsel bağlamda ele alarak, sivil toplum faaliyetlerine dair bilgi verdi. Panelde, Türkiye’de kadın aktivizminin gelişmesini sağlayan ve kadın hakları savunucusu, gazeteci, düşünür ve yazar Nezihe Muhittin’in hayatını anlatan ‘Kadın Olmanın Günahı’ adlı belgesel izlendi. Belgeselin bitiminde ise Girne Amerikan Üniversitesi Psikoloji ve Felsefe Uzmanı Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu ‘Mersin’de Kadın Çalışmaları’ konulu sunum yaptı. Kadının ikincil konumdan kurtulabilmesi ve kendi ayakları üzerinde durabilmesini sosyo-kültürel bağlamda ele aldı.
Galatasaray Meydanı’nda kurulan üretici kadın stantlarında el emeği ürünler göz doldurdu
Etkinlikte, TADEKA bünyesinde ve Ressam Sema Tüfekçi’nin yoğun emek ve destekleri ile Tarsus Gençlik Kampı’nda kadın sanatçıların resmetmiş olduğu eserler de sergilendi. Kentin birçok noktasına kurduğu üretici kadın pazarı ile kadınlara görünürlük kazandıran ve ürünlerinin satılması için pazar ağı oluşturan Büyükşehir, bu kez de üretici kadın stantları ile Galatasaray Meydanı’nda yer aldı. El emeği ile üretilen pek çok ürün alıcılarının satışına sunuldu.
Sahil: “ Büyükşehir olarak, Mersin’de kadın politikalarını ve kadın hareketlerini etkiliyoruz
Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Kadın Şube Müdürü Edibe Sahil, ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Büyükşehir Belediyesi olarak kutlama için değil, farkındalık yaratmak, dayanışma içinde olmak için kadınlarla bir araya geldiklerini ifade etti. Yapılan etkinlikten bahseden Sahil, “Prof. Dr. Ayşe Azman ve Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu olmak üzere 2 değerli konuğumuz vardı. Onlar bize Mersin’de ve Türkiye’de kadın hareketi konularında sunum gerçekleştirdiler. Ayrıca Nezihe Muhittin belgeselini izledik. Çünkü Nezihe Muhittin kadın hareketinde sesi kısılmış ve sesini çıkaramamış bir öncü. Biz onun hikâyesini, kadınlara göstermek istedik. O tarihlerde gerçekleşen olayları kadınlarla paylaşmak istedik. Böyle bir 8 Mart etkinliği planladık” dedi. Etkinlikte, Tarsus Gençlik Kampı’nda TADEKA bünyesinde yapılmış olan kadın temalı eserleri de sergilediklerini aktaran Sahil, Galatasaray Meydanı’nda kurulan üretici stantları ile de kadınlara destek olduklarını ifade etti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in göreve gelmesiyle birlikte Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’ni de hayata geçirdiğini belirten Sahil, “2019 yılından önce Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesini bırakın kadın birimi bile yoktu. Bugün gelinen noktada ise, Türkiye’de çok sayılı olan Kadın Dairesi Başkanlıklarından biridir burası. Birimin içerisinde bir kadın şube müdürlüğü, toplumsal cinsiyet eşitliği şefliği olan bir belediyeyiz. Biz bu birimle ve bu altyapıyla Mersin’de kadın politikalarını etkiliyoruz. Mersin’deki kadın hareketinin öncüsü olabiliyoruz. Kadınlarla ilgili böyle özel bir birimde çalıştığım için kendi adıma çok mutluyum” ifadelerini kullandı.
Azman: “Başkanımız 2. döneminde daha güzel çalışmalara imza atar”
Mersin Üniversitesi Sosyoloji ve Kadın Araştırmaları Bölümü’nden Prof. Dr. Ayşe Azman, yapılan etkinlikle ilgili değerlendirmede bulunarak, “Ben Nezihe Muhittin’i çeşitli sosyal araştırmacı, sosyal tarihçiler aracılığıyla tanıdım ve çok içimi acıtan öyküsü vardı. Onun öyküsü beni onun üzerine daha fazla düşünmeye ve okumaya itti. Açıkçası Nezihe Muhittin çok kıymetli birisi. Özellikle Türkiye’deki siyasal mücadele açısından kritik bir öneme sahip bir isim. Yeni dönemde Başkanımız Vahap Seçer seçilirse çok daha başarılı çalışmalara imza atar” dedi.
Kadınlar, dayanışma ve bir arada oldukları bir gün geçirdiler
Mersin Bisikletli Kadınlar Platformu üyelerinden Emsal Parlak, Mersin’de en büyük desteği Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’ den aldıklarını kaydederek, “Ben son 3 yıldır Mersin’deyim, daha önce başka şehirlerde de yaşadım ama burası gerçekten bir dünya şehri. Bisikletin bu kadar desteklendiği başka bir yer yok. Yollarımız muhteşem. Bir kadın olarak Başkanın emeği üzerimizde çok fazla. Kadına ne kadar değer verildiğini gösteriyor. Bu sayede hem Mersin’i tanıyoruz hem de kadınlara destek verildiğinde neler yapılabiliyor bunu görüyoruz. Büyük bir emek var. Vahap Başkanın eseri çok güzel” dedi.
Katılımcılardan Hatun Genç de, Mersin’de yaşamayı çok sevdiğini ve başka şehre gidince Mersin’de yaşamanın farkını anladığını dile getirerek, “Burası Paris gibi. Sosyal olarak çok farklı. Başkanımız Vahap Seçer’in önümüzü açmasından ve bizi desteklemesinden çok memnunuz. Büyükşehir Belediyesi’nin etkinliklerine yetişemiyoruz. Kültürel olarak çok zengin bir şehir. Belediye bize sürekli tiyatro, sinema, müzik her alanda etkinlik düzenliyor. Böyle bir şehirde yaşadığımız için özellikle bir kadın olarak çok şanslıyız diye düşünüyorum” diye konuştu.
Etkinlikte sunulan resim sergisinde eseri bulunan Seval Toker, “2 gün bize çok güzel anlar yaşattılar. Biz grup olarak orada resim yaptık ve çok güzel bir şekilde ağırlandık. Büyükşehir Belediyesi, kadın olarak değerimizin farkında olmamızı sağlıyor” ifadelerini kullandı.
Yıllardır kadın hakları ve kadın farkındalığı oluşturmak için bireysel mücadele verdiğini söyleyen Hülya Karadağ, “Başkanımız Vahap Seçer kadın haklarına ve kadınlara karşı çok duyarlı. Yaptığı işler de belli zaten. Kadınların bisiklet sürebilmesi için bisiklet yolu yaptı. Kadınlar adına yapılan her şeyi takdir ediyorum” dedi.