Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yürütülen Şehir Eşleştirme II (Yeşil Bir Gelecek İçin Eşleştirme) hibe Programı TTGS-II kapsamında desteklenen ‘Yeşil Bir Gelecek İçin Liman Şehirleri Ortaklığı’ projesi çerçevesinde “İklim Değişikliğinin Kıyı Bölgelerine Etkileri İstişare Toplantısı” düzenlendi.
Divan Otel’de gerçekleştirilen toplantıya, proje paydaşları olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) temsilcileri, kentteki sivil toplum örgütleri, oda ve derneklerin temsilcileri katıldı. Ayrıca, Litvanya’nın Klaipeda Belediyesi ve Klaipeda Üniversitesi de projede yer alıyor. Toplantıda, kıyı bölgelerinin iklim değişikliğinden nasıl etkilendiği, kıyı direnci, Mersin’deki iklim değişikliği etkileri ve çeşitli ekonomik ve sosyal etkiler gibi konular ele alındı. Görüşmeler, kıyı direncini artırmak için bir yol haritası oluşturmayı hedefliyor. Toplantı sonucunda elde edilen veriler Avrupa Birliği’ne raporlanacak.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, proje hakkında bilgi vererek, “Litvanya’nın Klaipeda şehri ile yürütüyoruz ve projede önemli aşamalara geldik. Bugün düzenlediğimiz çalıştayda Mersin ve bölgedeki akademisyenlerin görüşlerini aldık ve bu görüşleri Avrupa Birliği’ne sunacağımız bir rapor haline getireceğiz” dedi.
Doç. Dr. Aydeniz Demir, toplantının Mersin için büyük önem taşıdığını, iklim değişikliğiyle mücadelede kente önemli katkılar sağlayacağını belirtti. Prof. Dr. Barış Salihoğlu ise, projenin uluslararası bir iş birliği olduğunu ve kıyı dirençliliğini artırmak için eylem planları geliştireceklerini ifade etti. Prof. Dr. İzzettin Temiz, kirliliğin önlenmesine yönelik aşamalı çalışmaların önemine vurgu yaparak, iklim değişikliğinin insan müdahalesiyle azaltılabileceğini söyledi.