Mersin Valiliği, kültürler arası diyalogu teşvik etmek ve ön yargıları azaltmak amacıyla Danimarka menşeli yenilikçi bir metot olan “Human Library” ile bir araya geliyor. Bu etkileyici inisiyatif, insanları farklı arka planlardan gelen “canlı kitaplar” ile bir araya getirerek, gerçek hikayeler ve deneyimler aracılığıyla anlayışı artırmayı ve empatiyi güçlendirmeyi amaçlıyor.
Mersin Valiliği, Avrupa’nın dört bir yanından gençlik çalışanlarıyla birlikte, “Human Library” metodolojisini keşfetmek ve yaygınlaştırmak için ERASMUS+ Programı kapsamında geniş çaplı bir proje yürütüyor. ‘Every Story(Teller) Matters: Human Library and Mutual Recognition başlıklı projede ele alınan bu metodoloji, “canlı kitaplar” olarak adlandırılan bireylerin, kendi yaşamlarına ve deneyimlerine dair hikayelerini paylaşarak, katılımcılarla etkileşime girmelerini sağlıyor.
Projenin bir parçası olarak Nisan ayında gerçekleştirilen gençlik çalışanları için hareketlilik programı, “Human Library” metodolojisini öğrenmek ve uygulamak için yoğun bir eğitim sundu. Portekiz’in Setubal kentinde gerçekleştirilen bu çalıştayda, katılımcılar, hikâye anlatma teknikleri, non-formal eğitim yaklaşımları ve kültürel farklılıkların yönetilmesi gibi alanlarda beceri kazandılar.
Proje, Danimarka, Yunanistan, Romanya, İspanya ve Türkiye’den gelen gençlik çalışanlarını bir araya getirerek, kültürel çeşitliliği kutlamak ve topluluklar arasında daha derin bir bağ kurmak için bir platform sağlıyor. Proje irtibat kişisi Hatice UZUĞ, projenin önemine dair yaptığı açıklamada, “Human Library, insanları bir araya getirerek, kültürler arası anlayışı ve empatiyi güçlendirmenin etkili bir yolunu sunuyor. Bu inisiyatif, Mersin’in çeşitli toplulukları arasında daha derin bir bağ kurmayı ve toplumsal uyumu teşvik etmeyi hedefliyor. Bu amaçla faaliyetlerimizin kentimize katkılarını önemseyerek çalışıyoruz ” dedi.
Bu proje kapsamında 5 Haziran 2024 tarihinde uzaktan eğitimler başlayacak. Sırasıyla 5, 12, 19 ve 26 Haziran’da devam edecek webinarlar katılımcılara pratik araçlar ve stratejiler sunarak, topluluklar arasında daha derin bir anlayış ve dayanışma oluşturmak için bir köprü kurma çalışmaları yapılacaktır. Bu etkinlikler, gençlik çalışanlarını ve gençleri kültürel açıdan zenginleştirmek ve toplumsal uyumu artırmak için bir araya getirmeyi amaçlıyor.
Projenin ilerleyen aşamalarında Uzaktan eğitimler devam ederken, dijital bir “Human Library” platformunun geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması planlanıyor. Bu platform, insanların farklı arka planlardan gelen hikayelerini paylaşmalarını sağlayarak, kültürel anlayışı artırmayı ve topluluklar arasında daha fazla dayanışma ve uyum sağlamayı amaçlıyor.
Mersin Valiliği katılımcılığında gerçekleştirilen bu proje, kültürler arası diyalogu teşvik etmek ve topluluklar arasında daha derin bir anlayışı sağlamak için Danimarka’dan ilham alıyor ve yenilikçi bir yaklaşım sunuyor.