Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KOBİ’lere “yeşil dönüşüm broşürü” – Birlik Haber Ajansı

ANKARA-BHA İki bakanlık tarafından hazırlanan yeni bir çalışma, Türk işletmelerinin



ANKARA-BHA

İki bakanlık tarafından hazırlanan yeni bir çalışma, Türk işletmelerinin Avrupa Birliği (AB) uygulamalarına uyum sağlaması ve yeşil dönüşüm süreçlerinde hızlı hareket etmelerini hedefliyor. Özellikle KOBİ’lerin ve ihracatçıların Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) çerçevesinde izlemeleri gereken rotalara dair bilgilendirici bir broşür, ihracatçı birliklerine dağıtıldı.

Rapor, sanayi, finans, enerji ve ulaştırma gibi birçok sektördeki düzenlemelerin yanı sıra, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın (SKDM) detaylarına da ışık tutuyor. Bu mekanizma, AB’ye ihracat yapan şirketlerin karbon emisyonlarını hesaplama ve raporlama zorunluluğu getirecek. Karbon yoğun ürünler – demir-çelik, alüminyum, çimento, gübre, hidrojen ve elektrik – için uygulanacak bu yeni sistem, 1 Ocak 2026’dan itibaren yürürlüğe girecek.

SKDM kapsamındaki firmalardan, ürettikleri ürünlere dair emisyon bilgileri ve karbon ücreti tutarlarını da içeren çeşitli veriler istenecek.

Sürdürülebilirlik, yeni dönemde tasarımın temel unsuru olacak

Sürdürülebilirlik, yeni dönemde tasarımın temel unsuru olacak. Gıda, yem ve medikal ürünler dışındaki tüm ürünler için, daha az enerji ve kaynak tüketimi ile geri dönüştürülebilirlik gibi kriterler ön koşul haline gelecek.

Ayrıca, demir-çelik, alüminyum, hazır giyim, ayakkabı gibi birçok sektörde ekolojik tasarım kurallarının belirlenmesi ve bu ürünler için yaşam döngüsü bilgilerini içerecek olan dijital ürün pasaportlarının uygulanması planlanıyor. Bu uygulama, Türk ihracatçılarının AB pazarına girişte uyum sağlaması açısından büyük önem taşıyor. Bataryalarda ise 2027 itibarıyla dijital batarya pasaportu zorunlu olacak.

AB, iklim değişikliğiyle mücadele çerçevesinde tekstil ve hazır giyim sektörünü de öncelikli alanlardan biri olarak belirledi. ‘Sürdürülebilir ve Döngüsel Tekstil Stratejisi’nin 2023 sonunda devreye girmesi ve 2030 itibarıyla zorunlu uygulamaların hayata geçirilmesi bekleniyor. Strateji, uzun ömürlü ve geri dönüştürülebilir tekstil ürünlerinin piyasaya sürülmesini teşvik edecek.

Plastik ambalajlar

Plastik ambalajlar konusunda da 2030’dan itibaren yalnızca geri dönüştürülebilir ambalajların piyasaya arz edilmesi zorunlu tutulacak. Bunun yanında, ormansızlaşmayı önlemeye yönelik önlemler, soya, sığır eti, palm yağı gibi hammaddeleri kullanan sektörlerde bu yıldan itibaren devreye girecek.



Source link