Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mersin’de Şeftali Hasadı Başladı: 350 Bin Ton Rekolte Bekleniyor

Mersin’de bu yıl 60 bin dekar alanda ekilen şeftalilerden 350 bin ton rekolte bekleniyor. Hasat edilen sofralık şeftali bahçede kilosu 12 liradan, meyve suyu yapılacak şeftali ise 8 liradan satılmakta. İhracatta yaşanan yüzde 33’lük artış, ülke ekonomisine katkıda bulunurken, Mersin’in şeftalisi iç piyasada ve uluslararası alanda büyük ilgi görüyor.

Mersin'de bu yıl 60 bin dekar alanda ekilen şeftalilerden 350

Mersin’de bu yıl 60 bin dekar alana ekilen şeftalilerden 350 bin ton rekolte bekleniyor. Mersin’in yaylalarında üretilen yerli şeftali hasat dönemine girerken, üreticiler hem kalite hem de rekolteden memnun olduklarını ifade ediyor. Hasat edilen sofralık şeftali, bahçede kilosu 12 liradan satılırken, meyve suyu üretiminde kullanılacak şeftali ise 8 liradan alıcı buluyor.

Akdeniz Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin Mayıs ayı verilerine göre, Türkiye’nin yaş sebze ve meyve ihracatında ilk sırada yer alan şeftalinin hasadını yerinde inceleyen Ziraat Mühendisi Deniz Gürbüz, Mersin’in şeftali üretiminde öncü bir il olarak öne çıktığını belirtti. Gürbüz, “Mersin, hem erken hem de geç hasat dönemlerine sahip olmasıyla şeftali üretim kapasitesini artırıyor. Özellikle sera bölgesindeki üretim, Tepeköy gibi yaylalarda devam eden geçici hasat ile destekleniyor. Üreticilerin kalite ve verimlilik konusundaki titizliği, Mersin şeftalilerinin iç piyasada ve ihracatta büyük talep görmesini sağlıyor. İhracatta yaşanan yüzde 33’lük artış, ülke ekonomisine önemli döviz girdisi sağlıyor” dedi.

Mehmet Ali Kurt: “Aroması Meyve Suyunda En Tutulandır”

Tepeköy Mahallesi’nde şeftali üretimi yapan Mehmet Ali Kurt, verimden memnun olduklarını belirtti. Yerli şeftali cinsinin hasadına başladıklarını ifade eden Kurt, “Yaklaşık iki aydır şeftali topluyoruz ve şimdi yerli cinsine geçtik. Bu şeftali türü, dönüme yaklaşık 10 ton verim sağlayabilir ve meyve suyunda aroması en çok tercih edilendir. Yüzde 13 şeker oranına sahip ve Rusya ile Orta Doğu ülkelerine ihraç ediliyor” dedi.