VERİLEN SULAMA BORUSU DESTEĞİ İLE MAHALLELİ YENİDEN ÜRETİME BAŞLAYACAK
BÜYÜKŞEHİR SAYESİNDE 105 BİN DEKAR ARAZİ SUYLA BULUŞTU
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Sulama Borusu Desteği Projesi’ kapsamında Mut ilçesinin Kayaönü Mahallesine verdiği sulama borusu desteği ile susuzluk çeken üreticilerin imdadına yetişti. Yıllardır cazibeyle ulaştıkları su miktarında iklim krizi dolayısıyla yaşanan azalmayla zor durumda kalan mahalle sakinleri, üretim yapamaz duruma gelmişti. Büyükşehir, Kayaönü Mahallesi Sulama Kooperatifi’ne sağlanan 1200 metre çelik sulama borusu desteği sayesinde Göksu Nehri’nden 240 kottan alınan su, motopomp yardımıyla 640 kota su basarak susuzluk sorununu sona erdirdi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, verdiği sulama borusu destekleri ile Mersin’de susuz üretim alanı bırakmayacak. Arazi şartları, su kaynaklarına uzaklık, maliyet, iklim koşulları, mevcut sulama kanallarının yıpranması gibi sebeplerle su azlığı dolayısıyla üretim yapamayan bölgeleri ve üreticileri tespit ederek yıl boyunca sulama borusu desteği sağlayan Büyükşehir ekiplerinin yeni noktası Mut ilçesinin Kayaönü Mahallesi oldu. Yıllardır cazibeyle ulaştıkları su miktarında iklim krizi dolayısıyla yaşanan azalmayla zor durumda kalan mahalle sakinlerinin imdadına Büyükşehir’in ‘Sulama Borusu Desteği Projesi’ yetişti.
Yıllardır yaşanan suya ulaşım sıkıntısı mahallede üretimi azaltırken, geçim kaygısına düşen vatandaşların göçüne neden olmuş. Hem üretim hem de göç sıkıntısı yaşayan mahallelilerin yüzü Büyükşehir’in desteğiyle güldü. Ekipler, Kayaönü Mahallesi Sulama Kooperatifi’ne sağlanan 1200 metre çelik sulama borusu desteği sayesinde Göksu Nehri’nden 240 kottan alınan su, motopomp yardımıyla 640 kota su basarak susuzluk sorununu sona erdirdi. Yıllardır sıkıntısını çektikleri ve hayalini kurdukları suya kavuşan mahalleliler, su sayesinde yeniden üretime başlayacak.
105 bin dekar arazi suyla buluştu
Büyükşehir Belediyesi’nin, Mersin genelinde yürüttüğü çalışmalar kapsamında 2020 yılından bu yana 355 bin 500 metreye yakın sulama borusu desteği vermesi ile 19 bine yakın üretici randımanlı sulama suyu ile buluşurken, 105 bin dekar arazi can suyuna kavuşmuş oldu. Mut özelinde Kayaönü Mahallesi’ne ise 2022 yılında 900 m HDPE-100 boru desteği de sağlandı. Toplamda 5 yılda Kayaönü Mahallesi’ne 2 bin 100 metre sulama borusu desteğinde bulunuldu.
Şahutoğlu: “2019 yılından bu yana Mersin genelinde 355 kilometre boru desteği sağladık”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, destek hakkında bilgiler vererek, Sulama Borusu Desteği Projesi kapsamında Mut İlçesi Kayaönü Mahallesi’nde bulunduklarını ifade etti. Şahutoğlu, “Sulama borusu desteğimiz kapsamında 2019 yılından bu yana Mersin genelinde 355 kilometre boru desteği sağladık. Bunun yaklaşık 93 kilometresi de Mut ilçemize sağlandı. Mut İlçesi Kayaönü Mahallesi de destek verdiğimiz mahallelerimizden bir tanesi. Bu mahallemizde daha önceden cazibe ile sulama imkanı varken, artık neredeyse cazibeyle sulama imkanları sonlanmak üzere. Biz de kooperatifimizle beraber yaptığımız işbirliği sonucunda bizim vermiş olduğumuz 1200 metre çelik boru ile beraber kooperatif ve üreticilerimiz bir dalgıç pompa yardımıyla Göksu Nehri’nden 240 kottan 640 kota su basarak topraklarımızı suyla buluşturduk” dedi.
Yüksel: “Mersin Büyükşehir bize 1200 metre boru verdi”
Kayaönü Mahalle Muhtarı Tahsin Yüksel de köylerinin Göksu Nehri’ne yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta olan bir köy olduğundan söz ederek, köyde yaşayan yurttaşların da geçimlerini tarımla sağladıklarını ifade etti. Yüksel, “Genelde tarımla uğraşırız ama sulu tarım yapamıyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyemiz sağ olsun bize Göksu Irmağı’ndan bir proje yaptı. 1200 metre boru verdi. Arazilerimiz kıraç, ürün alamıyoruz. Yaylalardan cazibe ile gelen sularımız tamamen kurudu” diye konuştu. Mersin Büyükşehir’in sağlamış olduğu bu desteği çok iyi ve yerinde bulduğunu sözlerine ekleyen Yüksel, “Bu boruları kendi imkânımızla alamazdık, alacak gücümüz yoktu. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yardımlarından çok memnunuz” ifadelerine yer verdi.
Bayram: “Bu su bizim için hayati bir ihtiyaç”
Kayaönü Mahallesi sakinlerinden Mehmet Bayram, mahallede üretim yapılmadığını, bunun da göçe sebep olduğunu söyledi. Susuzluğun üretimi dolayısıyla da geçimlerini çok etkilediğini vurgulayan Bayram, “Bu su bizim için hayati bir ihtiyaç. Bizim köyümüz 150 nüfuslu bir köy. 1990 yılında köy oldu, 150 nüfusu vardı. Aradan geçen 34 yılda nüfusu yine aynı. Bunun tek sebebi su olmaması. Su olmadığı için üretim yok ve dışarıya aşırı göç var. Bu su bizim dışarıya göçü durduracak. Köyün kan kaybını durduracak. Bu su köye çıktığı anda bizim artık gençlerimiz, çocuklarımız köyde kalacak. Bizim en büyük isteğimiz, temennimiz bu” dedi. Kendi bütçeleri ile sulama borusunu alamayacaklarını da kaydeden Bayram, “Kendi bütçemizle alamayız. Zaten nüfusu az, küçük bir köyüz. Suyumuz olmadığı için gelirimiz de yok. Boru almaya imkanımız yok. Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı destek bizi çok rahatlatacak” ifadelerini kullandı.
Yasin: “Kendi ihtiyacımızı karşılayacak kadar suyun çıkması bizim için çok önemli”
Mahalle sakinlerinden Hamim Yasin ise, yıllardır sulama sıkıntısı çektiklerini belirterek, “Sulama imkanı olmadığı için geçim sıkıntısı çeken vatandaşlarımız köyü yavaş yavaş terk ettiler. Köyümüzün suya çok ihtiyacı var. Bu su bizim için hayati bir öneme sahip. Özellikle de dışarıya giden gençlerimizin bir kısmı geri dönmeye başladı. Dönseler de su sıkıntısı olduğu için geri dönüyorlar. Karaman’da fabrikada veya Mut’ta çalışıyorlar. Kendi ihtiyacımızı karşılayacak kadar suyun çıkması bizim için çok önemli” diye belirtti.