Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Maymun Çiçeği virüsünün uluslararası yayılma potansiyeline dair değerlendirmelerde bulundu. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 10 yıldan uzun süredir bildirilen vakalarda istikrarlı bir artış yaşandığını belirten Ghebreyesus, bu yıl şimdiye kadar 14 binden fazla vaka ve 524 ölüm yaşandığını ifade etti. Ghebreyesus, Acil Durum Komitesi’nin tavsiyesinin, Afrika Birliği’nin kıta çapında acil durum ilanıyla uyumlu olduğunu vurguladı.
‘Her Hangi Bir Alarm Söz Konusu Değil’
Maymun çiçeği virüsü ve COVID-19’a ilişkin soruları yanıtlayan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu ise “Maymun çiçeği ve COVID ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. Ancak şu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu değil” dedi.
M çiçeği virüsü fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor.
İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor.
Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor