Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Epilepsi Nöbetinde Yapılan 5 Yanlış Müdahale

Epilepsi nöbetlerinde yapılan yanlış müdahaleler hastalara zarar verebilir! İşte doğru yaklaşımlar.

Epilepsi nöbetlerinde yapılan yanlış

Epilepsi nöbetlerinde yapılan yanlış müdahaleler hastalara zarar verebilir! İşte doğru yaklaşımlar.

Tokat Atmak: Yanlış!

Özellikle sokaklarda sıkça rastlanan ve yanlış bir inanışa dayanan bu müdahale yöntemi, hastaya herhangi bir fayda sağlamazken, aksine travmalara neden olabilir. En uygun müdahale, hastayı yatırıp yan çevirerek beklemektir. Böylece tükürük ve salya doğal bir şekilde akarken, solunum yolu problemleri önlenebilir.

Üzerine Su Dökmek: Yanlış!

Bu müdahale yöntemi, genellikle çevredeki insanlar tarafından denense de hiçbir şekilde fayda sağlamaz. Aksine, hastanın solunumunu engelleyebilecek şekilde su kaçmasına yol açabilir. Bu durumda yapılacak en doğru şey, hastanın boğazını sıkan giysileri gevşetmek ve sakin bir şekilde davranarak başını yere çarpmasını önlemektir.

Hastaları Yerinden Kaldırmak: Yanlış!

Epilepsi nöbeti esnasında yapılan hatalardan biri de hastayı yerinden kaldırmaya çalışmaktır. Bu durum, hastanın yaygın kasılmaları nedeniyle düşerek ciddi yaralanmalara yol açabilir. Eğer hasta tehlikede değilse, en doğru müdahale hastayı yan çevirerek atağın geçmesini beklemektir.

Sarımsak/Soğan Koklatmak: Yanlış!

Nöbet sırasında sarımsak veya soğan koklatmanın herhangi bir faydası yoktur. Aksine, bu durum hastanın solunum yolunu tıkayarak hayati risklere yol açabilir. Bu nedenle, bu tarz girişimlerden kaçınılmalıdır.

Ağızlarına Çatal/Kaşık/Parmak Sokmak: Yanlış!

Epilepsi ataklarında görülen çenede kilitlenme durumunda hastanın ağzını açmaya çalışmak, genellikle zararlı olabilir. Bu müdahaleler, diş kırılmasına veya ağız içi yaralanmalara neden olabilir. En doğru yaklaşım, hastayı yan çevirerek kasılmanın sonlanmasını beklemektir. Bu genellikle birkaç dakika içinde gerçekleşir ve hastanın çenesi de gevşer (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)