Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten Kira Gelirleri Açıklaması: 700 Bin Mükellef Tespit Edildi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerinin beyanına yönelik yapılan denetimlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB), kira gelirlerini beyan etmeyen yaklaşık 700 bin mükellefi belirlediğini ve bu mükelleflerle ilgili vergi dairelerine cezalı işlem yapılması için bilgi vereceğini açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı

Bakan Şimşek, kira gelirleriyle ilgili beyan döneminin sona ermesinin ardından yapılan denetimlere dair detayları paylaştı. GİB’in, bu yılın başından itibaren kira gelirlerini beyan etmeyenleri tespit etmek ve bilgilendirmek amacıyla çeşitli çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan Şimşek, belirli bir kira bedelinin üzerindeki konut kiralarının, kısa süreli konut kiralarının ve iş yeri kiralarının banka hesapları aracılığıyla tahsil edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kira ödemelerinde “kira ödemesi” gerekçesinin seçilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Şimşek, GİB’in banka hesapları üzerinden yaptığı kontroller neticesinde, kira geliri elde eden yaklaşık 700 bin mükellefe, beyanname verme gerekliliği hakkında SMS ile bilgilendirme yapıldığını ifade etti. Bunun yanı sıra, tapu ve nüfus idarelerinden alınan bilgiler doğrultusunda kira gelirinin beyan edilmediği değerlendirilen yaklaşık 1,5 milyon konut üzerinde fiili denetim başlatıldığını belirtti. Bu denetimlerde, vergi dairesi memurları tarafından 400 binden fazla adreste yerinde kontroller yapıldığı ve beyanname vermeyen mükellefler için toplamda yaklaşık 153,4 milyon liralık vergi ve ceza ihbarnamesi düzenlendiği bilgisini verdi.

Şimşek, bu süreçteki çalışmaların, vergi uyumunu artırmayı ve gelir kayıplarını önlemeyi amaçladığını belirterek, mükelleflerin beyanname verme yükümlülüklerini yerine getirmelerinin önemine vurgu yaptı.