Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Doç.Dr. Pınar Yardımcı

Fscongress 2023-Hopa Kongresi’nde Teknoloji Transferinin 21. Yüzyıldaki Stratejik önemi ve Zorluklarını Ele Aldım…

Artvin Çoruh Üniversitesi Hopa İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin 19-21 Ekim 2023 tarihlerinde Fiscaoeconomia Dergisi ile ortaklaşa düzenlediği FSCONGRESS 2023 Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’nde “Dünya Ekonomisinde Yeni Uçan Kazlar Hipotezi: Teorik Tartışmalar Ve Politika Yansımaları” adlı bir bildiri sundum.

Doğu Asya’da 20. Yüzyılda gerçekleşen  başarılı sanayileşme ve kalkınma deneyimi Uçan Kazlar Hipotezi ile açıklanıyor. Bu yaklaşımda, geriden gelen ülkelerin gelişmiş ülkelerle ekonomik entegrasyonu, teknoloji transferi aracılığıyla bir yapısal değişim ve yakalama (yakınsama) mekanizması olarak görülmektedir.

Uluslararası ticaretin yapısı, ülkelerin üretim yapıları, teknolojik gelişme ve sanayi politikaları gibi faktörler bu kalkınma modelinde önemli bir yere sahip bulunuyor. Bu nedenle modelin işlerliği dünya ekonomisindeki değişimlere karşı duyarlı görülmektedir.

  1. Yüzyılda dünya ekonomisinde sürdürülebilirlik temelli ve dijital teknolojilere dayalı küresel kalkınma politikaları ön plana çıktı. Bu durum gelişmiş ülkeler açısından da yapısal değişimi hedefleyen yeni ticaret ve sanayi politikalarını gerektiriyor. Dolayısıyla yerleşik iktisadi teorilerin yapısal dönüşüm merkezli modellere öncelik verdiği gözlemlenmektedir. Ancak geriden gelen ülkelerin yapısal dönüşüm süreci teknoloji lideri durumundaki ülkelerden büyük farklılıklar göstermektedir.

Bu kapsamda teknoloji transferine dayalı kalkınma yaklaşımlarının geçerliliği dünya ekonomisindeki gelişmeler dikkate alınarak yeniden değerlendirilmelidir. Teknoloji transferi politikalarındaki stratejik hatalar geride kalmayı kalıcı hale getirebilir. Özellikle ihracata dayalı kalkınma stratejisini benimseyen gelişmekte olan ülkelerin, teknoloji transfer ederek teknolojide lider olan ülkelere daha bağımlı hale gelebilecekleri unutulmamalıdır.

 

Doç.Dr. Pınar Yardımcı Yazdı …

02.11.2023

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER