G20, 19 ülke ve Avrupa Birliği’nden oluşan uluslararası bir yönetişim mekanizması. Türkiye’nin de üyesi bulunduğu G20 1999 yılında kuruldu. Dünya ekonomisinin yaklaşık %85’ini, ticaretinin %75’ini ve nüfusunun üçte ikisini temsil ediyor.
Her yıl bir ülke dönem başkanı olarak G20 liderler zirvesi düzenliyor. 2015 yılında Türkiye dönem başkanlığı yaptı. 2023 yılında da G20 liderler zirvesine dönem başkanı Hindistan ev sahipliği yaptı. 9-10 Eylül tarihlerinde 18’ncisi düzenlenen zirvenin teması “Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek” olarak belirlendi.
Zirve çok önemli siyasi ve ekonomik gelişmelere tanık oldu. G20 Sonuç Bildirgesi’nden de anlaşılacağı üzere, çevresel sürdürülebilirlik konusundaki kaygılar üst düzeyde.
Fiziki kaynak kıtlığı ve ekosistem tahribatı gibi sorunlar karşısında kirliliğin azaltılması, atıkların yönetimi, kaynakların yeniden kullanılması, kaynak verimliliğinin arttırılması, yenilenebilir kaynaklara yönelme gibi döngüsel ekonomi ile ilişkili alanlarda acil eylem planlarına ihtiyaç duyuluyor.
Döngüsel ekonomi konusundaki en büyük sorun farklı ülkelerde farklı firmalar arasındaki koordinasyonsuzluk. Çünkü döngüsel iş modelleri, atıkların yeniden (ikincil) kaynak olarak kullanılmasını gerektiriyor. Bu nedenle Kaynak Etkinliği ve Döngüsel Ekonomi Sanayi Koalisyonu’nun (RECEIC) kurulması bu alanda atılmış ciddi bir adım.
Buna göre özellikle küçük ve orta ölçekli firmalara döngüsel iş modelleri konusundaki teknik bilgi sağlanması, teknoloji açıklarının kapatılması ve yatırımlar için finansman sağlanması planlanıyor. Bunun için firmalar ve sektörler arası bir network kurulacak.
Faaliyetler Küresel Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ilkeleri doğrultusunda gerçekleştirilecek. Bu nedenle Koalisyon’un yönetimi sektör temsilcilerinden oluşacak ve döngüsel ekonomi öncelikleri doğrultusunda girişimleri kararlaştıracak. Ayrıca kendi üyeleri aracılığıyla bağımsız finansman kaynaklarına sahip olacak.
Bu girişimin G20 üyesi ülke ekonomilerinin ulusal sektör politikaları açısından çok önemli sonuçları olacaktır.
Not:
G20 Üyesi ülkeler: Türkiye, ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Birleşik Krallık, Brezilya, ÇHC, Endonezya, Fransa, Güney Afrika Cumhuriyeti, Hindistan, İtalya, Japonya, Kanada, Kore Cumhuriyeti, Meksika, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan ve Avrupa Birliği.
Yararlanılan kaynak: Pınar Yardımcı (2022). Sürdürülebilirlik İktisadı Perspektifinden Döngüsel Ekonomi ve Uluslararası Ticaret. Çevre Ekonomisi – Makro Boyutlarıyla içinde. Ed. Sevilay KONYA, Nobel Akademik Yayıncılık, 1. Baskı, Ekim, s.251-278
Doç.Dr. Pınar Yardımcı Yazdı …
13.09.2023
YORUMLAR