Teknoloji Transfer Ofisi’ni yeniden yapılandıran Mersin Üniversitesi Araştırma Üniversitesi Olma Yolunda…
Teknolojik gelişme ekonomik refahın arttırılması ve sosyal gelişme için çok önemli. Bu nedenle özellikle temel bilimlerde yüksek maliyetli ileri teknolojilere yönelik araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) çalışmaları için kamusal kaynakların kullanılması gerekiyor. Üniversiteler kendi bünyelerinde oluşturdukları teknoloji odaklı merkezlerle, bulundukları bölgenin teknoloji geliştirme kapasitesini arttırarak yerel ekonomik gelişmeye büyük katkı sunmaktadırlar.
Mersin Üniversitesi’nin (https://www.mersin.edu.tr/) Teknoloji Geliştirme Odaklı Araştırma Merkezleri ve Kurumları
1992 Yılında kurulan Mersin Üniversitesi (MEÜ), çok sayıdaki fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu ve enstitüler ile yükseköğretim hizmetleri sunmanın yanısıra, deneyimli akademisyen kadrosunun görev yaptığı aşağıdaki araştırma merkez ve kurumlarına sahip bulunuyor.
– Mersin Üniversitesi İleri Teknoloji Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (MEİTAM): 2006 yılında DPT tarafından, araştırma altyapısı projeleri kapsamında desteklenen “Mersin’de Sürdürülebilir Bölgesel Kalkınmaya Yönelik Bilim ve Teknoloji Araştırma Merkezi Altyapısının Oluşturulması” konulu proje ile faaliyete geçti. MEİTAM, bünyesinde ileri analiz cihazlarının yer aldığı laboratuvarları ile bölgesel, ulusal ve uluslararası kalkınmaya yönelik her türlü çok disiplinli araştırma, AR-GE, eğitim ve test/analiz hizmetleri vermektedir.
– Mersin Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Technoscope-Teknopark): https://www.technoscope.com.tr/
MEÜ’nün kurucuları arasında olduğu ve Çiftlikköy Kampüsü’nde bulunan Mersin Teknopark 2005 yılında kuruldu. Amacı Mersin’de üniversite, sanayi ve diğer kuruluşlarca yürütülmekte olan araştırma-geliştirme (AR-GE) çalışmalarının Mersin’in ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet gücüne katkı yapacak yeni teknolojileri üretmek ve endüstriyel üretime aktarmak. Mersin Teknopark, yazılım ve yüksek/ileri teknoloji alanında çalışan ulusal firmalarla birlikte uluslararası yazılım ve teknoloji devlerini bölgeye çekmeyi hedefliyor.
– Mersin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO): MEÜ bünyesinde 2013 yılında faaliyete geçen Mersin TTO, 2015 yılı başından itibaren TÜBİTAK 1601 Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik Destek Programı projesini uygulamaya hak kazandı. TÜBİTAK tarafından fonlanan ve paydaşları ile birlikte faaliyetlerini yürüten Mersin TTO’nun temel hedefi üniversite-sanayi işbirliğini sağlamak ve arttırmak. Ofis ayrıca buluşların tescil edilebilirlik ve tescil kapsamının belirlenmesi, patent ön araştırmasının yapılması ve ticarileşme potansiyelinin değerlendirilmesi, tescil sürecinde Türk Patent Enstitüsü ve buluş sahibi arasındaki koordinasyonun sağlanması gibi çok önemli görevler yapıyor.
Mersin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi yeniden yapılandırılıyor
TV Kent ve Kent Radyo ortak yayınında Yerelden Küresele Sosyoekonomi programına katılan Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar’ın talimatları doğrultusunda Mersin TTO’da yeni bir yapılanmaya gittiklerini söyledi. Bu amaçla düzenlenen “Paydaş Buluşmalar – 1” programında, hem üniversite içerisindeki hem de bölgesel ve uluslararası alandaki paydaşlarla bir araya gelindi. Rektör Yardımcısı Öztürk, bütün bu çabaların Mersin Üniversite’sinin araştırma üniversitesi olma hedeflerini desteklemek amacıyla gösterildiğini belirtti. Böylece Mersin TTO’nun yasal statüsü ile ilgili sorunların aşılması ve şirketleşmesi sağlanarak teknoloji geliştirme faaliyetlerinin hızlandırılmasının mümkün olacağını ifade etti.
Mersin’in ekonomik ve sosyal gelişmesinde önemli rolü olan Mersin Üniversitesi’nin araştırma üniversitesi olma yönündeki çalışmaları Mersin’deki tüm kesimler tarafından desteklenmelidir.
Not: Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk’ün katıldığı Yerelden Küresele Sosyoekonomi programı yayın linki https://www.youtube.com/watch?v=N6-Za6W-iME&t=801s
Doç.Dr. Pınar Yardımcı Yazdı …
22.07.2023
YORUMLAR